co pić w ciąży
Będę Mamą!

Rady na upały – Co pić w ciąży?!

Nie pamiętam kiedy ostatni raz już na przełomie maja i czerwca „rozpieszczały” nas tak wysokie temperatury. Z jednej strony jest to piękne, ponieważ można powiedzieć, że lato w tym roku zaczęło się już w maju. Z drugiej strony taki upał oznacza nasilenie dolegliwości ciążowych (obrzęków, bólów głowy, większej męczliwości) oraz niesie za sobą większe ryzyko odwodnienia. Dlatego tym razem chciałam Wam odpowiedzieć na pytanie co będzie najlepsze co pić w ciąży aby upały i odwodnienie nie były nam straszne!

Tytułem wstępu powinnam wspomnieć ile płynów powinna wypijać kobieta w ciąży i czym grozi odwodnienie. Nie będę się jednak powtarzać, ponieważ pisałam już o tym wcześniej w moim artykule na temat nawodnienia w ciąży – TUTAJ Polecam Wam jego lekturę zanim przejdziecie do dalszej części tego artykułu. Tymczasem przechodzimy do odpowiedzi na pytanie – co pić w ciąży podczas takich upałów?

 

co pić w ciąży

Woda mineralna

Woda mineralna tak jak już pisałam (TUTAJ) powinna być podstawowym płynem w jadłospisie kobiety w ciąży. Zdaję sobie sprawę, że nie każda z Was jest zwolenniczką wody mineralnej i ciężko będzie przełknąć jej „zwykłą wodę bez smaku”. Dlatego podpowiem Wam jak wzbogacić smak takiej „zwykłej wody” by było ją łatwiej zaakceptować. Poniżej kilka patentów na przygotowanie domowej wody smakowej.

  1. Woda truskawkowa = woda mineralna o niskim stopniu mineralizacji + truskawki
  2. Woda cytrusowa = woda mineralna o niskim stopniu mineralizacji + cytryny + limonki (uwaga – niewskazana w przypadku zgagi, ponieważ owoce cytrusowe mogą ją nasilać)
  3. Woda egzotyczna = woda mineralna o niskim stopniu mineralizacji + plastry ananasa
  4. Woda borówkowo-miętowa = woda mineralna o niskim stopniu mineralizacji + borówki + mięta (uwaga – w przypadku zgagi nie należy przesadzać z miętą, ponieważ może nasilać dolegliwości – o ziołach w ciąży pisałam TUTAJ)

Celowo nie napisałam Wam proporcji, ponieważ uważam, że każda z Was najlepiej będzie wiedziała ile czego dodać. W zależności od tego na jak intensywnym smaku Wam zależy dodajcie więcej wody lub owoców. Możecie dodać również kilka kostek lodu.

Pewnie spytacie – czy nie łatwiej kupić gotową wodę smakową? Absolutnie nie! Taka „woda” nie ma nic wspólnego z wodą mineralną, bo ze względu na swój skład jest tak naprawdę NAPOJEM. Łatwo się pomylić bo tego typu napoje pakowane są w butelki podobne do wody mineralnej i stoją na tych samych półkach sklepowych. Nie dajcie się jednak zwieść! W napojach mylonych z wodą znajdziemy dodatek cukru, syropu glukozowo-fruktozowego czy aromatu.

co pić w ciąży

Soki owocowe

W tak piękną pogodę chętnie sięgamy po owoce, a także soki owocowe. Czy to dobry wybór…i tak i nie…Biorąc pod uwagę najnowszą Piramidę Zdrowego Żywienia zaleca się, aby w naszym jadłospisie pojawiła się jedna lub dwie porcje owoców. Jeśli chcecie pić soki owocowe to uważam, że najlepiej ograniczyć się do zastąpienia jednej porcji owoców szklanką soku (najlepiej świeżo wyciskanego) a drugą porcję zjeść w postaci świeżego owocu.

Jeśli zapytacie „co pić w ciąży?” to będę musiała odpowiedzieć, że soki owocowe na pewno nie powinny być podstawą nawodnienia organizmu przyszłej mamy. W soku, który wyciskamy z danego owocu nie znajdziemy błonnika pokarmowego, który zostaje w skórce i pestkach. Błonnik pokarmowy jest o tyle ważny, że powoduje stopniowe zwiększanie się stężenia glukozy we krwi dlatego sok, który jest go pozbawiony będzie powodował nagłe skoki stężenia i szybko poczujemy się głodne (dlatego nie jest to najlepsza metoda na tzw. zabicie głodu). W związku z tym jeśli cierpicie na cukrzycę ciążową lepiej jeśli zrezygnujecie lub znacznie ograniczycie spożycie soków.

Poza tym uważam, że w sezonie wiosenno-letnim, gdy wybór owoców sezonowych jest ogromny warto to wykorzystać i nacieszyć się świeżymi owocami – truskawkami, malinami, porzeczkami, jagodami itp. Soki zostawmy sobie na jesień i zimę.

co pić w ciąży

Koktajle owocowe

Co pić w ciąży? Może koktajle owocowe?! Koktajle owocowe kojarzą nam się ze smakami lata dlatego chętnie sięgamy po nie w tak upalne dni. Na szczęście tym razem mam dla Was dobrą informację. Koktajle owocowe są dobrą alternatywą dla soków owocowych. Dlaczego? Po pierwsze przygotowujemy je z całych owoców (np. truskawek, malin, borówek) co sprawia, że koktajl jest dla nas źródłem błonnika pokarmowego. Po drugie jeśli do koktajlu dodamy produkt białkowy (np. mleko, maślankę) i/lub tłuszczowy/tłuszczowo-białkowy (np. orzechy, nasiona chia) to dodatkowo dbamy o to by stężenie glukozy po jego spożyciu nie rosło zbyt szybko. Dzięki temu koktajl może być sycący i stanowić osobny posiłek, np. drugie śniadanie.

Koktajl owocowy to również doskonały sposób na przemycenie do jadłospisu różnych cennych składników i mowa tu nie tylko o owocach. Możemy dodać do niego, np. nasiona chia, zmielone orzechy, siemię lniane. Uwaga! Koktajl może być również świetnym sposobem na zgagę, ponieważ mleko/maślanka/kefir powodują złagodzenie objawów.

Jeśli zabieracie się za przygotowanie koktajlu owocowego to poniżej podaję Wam kilka ważnych wskazówek.

  1. Wybierz sezonowe owoce bogate w antyoksydanty i błonnik pokarmowy (w okresie wiosenno-letnim będą to truskawki, maliny, porzeczki, borówki, jagody).
  2. Dodaj mleko, kefir lub maślankę (o naturalnym smaku). Jeśli chcesz możesz użyć „mleka” roślinnego, ale pamiętaj by wybierać tylko te wysokiej jakości. Zwróć uwagę czy jest wzbogacone o składniki mineralne i witaminy, a także czy nie ma w nim dodatku cukru.
  3. Dodaj zmielone orzechy i/lub migdały/nasiona chia/siemię lniane – takie małe dodatki podniosą wartość odżywczą koktajlu dodając mu nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, witaminy E, antyoksydantów, żelaza, magnezu, cynku czy selenu.

Pages: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: