wzmocnienie odporności
Będę Mamą!,  Jadłospis w ciąży

Przepisy w ciąży – Jesienna zupa na wzmocnienie odporności i mdłości

Przepisy w ciąży – Jesienna zupa na wzmocnienie odporności i mdłości

Za oknem jesień. Szaro buro i ponuro a do tego wszystkiego o tej porze roku często łapią nas wszelkie infekcje. Nie jest lekko szczególnie gdy do tego wszystkiego doliczymy dolegliwości ciążowe, np. mdłości. Jednak mimo wszystko trzeba znaleźć jakąś dobrą stronę tej sytuacji (a nawet strony). Jedną z nich jest to, że walcząc ze wszystkimi chorobami i dolegliwościami możemy sobie dobrze zjeść 🙂

Dzisiaj prezentuję Wam mój przepis na prawdziwie jesienną zupę, która świetnie działa na wzmocnienie odporności a także pomaga walczyć z mdłościami w ciąży! Wiem, że biorąc pod uwagę pogodę za oknem i różne dolegliwości, które mogą Was męczyć ochota na gotowanie spada. Na szczęście mam dla Was dobrą informacje – zupa jest banalnie prosta w przygotowaniu i robi się ją bardzo szybko!

Czego potrzebujesz do zrobienia zupy na wzmocnienie odporności i mdłości?

Lista składników na 1 porcję:

  • marchew (3 małe sztuki)
  • cukinia (1/2 dużej sztuki)
  • imbir świeży (2-3 plasterki – chyba, że chcesz by jego smak był mocno wyczuwalny wtedy daj więcej)
  • mleko sojowe wzbogacone w wapń i witaminy (około 1/2 szklanki w zależności od tego jaki smak chcesz uzyskać – im więcej mleka tym smak będzie łagodniejszy)
  • kurkuma w proszku (szczypta – uważaj by nie dodać jej zbyt dużo bo zupa będzie niejadalna)
  • czarnuszka (1 łyżeczka)
  • nasiona słonecznika (2 łyżki)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie i inne ulubione przyprawy (uważajcie z ilością soli pamiętając, że może czaić się nie tylko w soli kuchennej o czym pisałam TUTAJ)
  • sok z cytryny (odrobina, do smaku)

wzmocnienie odporności

Jak w prosty sposób przygotować zupę na wzmocnienie odporności?

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i pokrój warzywa oraz imbir (nie ma znaczenia jak je pokroisz, ponieważ i tak będziesz je potem miksować)
  2. Zalej warzywa wodą, dodaj plasterki imbiru, kurkumę, zioła prowansalskie, odrobinę soli i pieprzu oraz inne ulubione przyprawy. Duś warzywa pod przykryciem do miękkości (uważaj by nie były za miękkie – ma to znaczenie, ponieważ im dłużej je dusisz tym większy będzie ich indeks glikemiczny)
  3. Do warzyw dodaj mleko sojowe, odrobinę soku z cytryny i całość zblenduj (nie wylewaj wody, w której się dusiły tylko zmiksuj całość – dzięki temu nie stracisz wielu cennych składników). UWAGA! Odłóż około 1/4 cukinii na bok – zamiast miksować ją na krem dodasz jej kawałki do zupy – ja osobiście lubię jak coś w zupie chrupie (choć jeśli nie masz na to ochoty to zblenduj całą cukinię)
  4. Gdy całość będzie miała konsystencję kremu dodaj czarnuszkę i nasiona słonecznika.
  5. Zupę możesz zjeść, np. z chlebem chrupkim lub waflami ryżowymi, które dobrze sprawdzają się w przypadku mdłości.

Kilka uwag od dietetyka

Na zakończenie mam kilka rzeczy do dopowiedzenia apropo przygotowania, a także wartości odżywczej zupy.

Moje uwagi

  • Zupa jest bardzo delikatna w smaku. Dlatego jeśli szukacie wyrazistego dania to albo dodajcie więcej przypraw albo mniej mleka sojowego i więcej marchewki. Zupa jest tak delikatna nie dlatego, że to niedobra zupa, ale dlatego, że została stworzona z myślą o kobietach z mdłościami. Jeśli cierpicie na mdłości lepsze będą dla Was dania łagodne w smaku i o delikatnym aromacie, który nie będzie dodatkowo drażnił Waszych zmysłów.
  • Zupa pomaga na wzmocnienie odporności – zawiera imbir, który ma silne właściwości przeciwzapalne a także nasiona słonecznika, które jako bogate źródło cynku wzmacniają układ odpornościowy.
  • Jest to danie, które ze względu na dużą zawartość beta-karotenu z marchewki, cynku z nasion słonecznika a także nienasyconych kwasów tłuszczowych z mleka sojowego korzystnie wpływa również na wygląd zewnętrzny! (Więcej na ten temat przeczytacie TUTAJ).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: