przepisy w ciąży
Będę Mamą!

Przepisy w ciąży – Zdrowe śniadanie, czyli kokosowo-bananowa owsianka

Przepisy w ciąży – Zdrowe śniadanie, czyli kokosowo-bananowa owsianka

Zdrowe śniadanie to podstawa. Tak mówią dietetycy i ja jestem kolejnym dietetykiem, który się pod tym pospisuje. Dobre śniadanie to świetny początek dnia, ponieważ zasila nasz organizm w dawkę energii niezbędnej do funkcjonowania oraz porcję wartościowych składników.

Wiem, że w ciąży bywa ciężko z jedzeniem śniadań. Poranne mdłości i wymioty mogą nam znacznie utrudniać zadanie. Dlatego moja propozycja to zdrowe i lekkie śniadanie, które powinno spodobać się również tym z Was, które zmagają się ze wspomnianymi dolegliwościami.

przepisy w ciąży

 

Czego potrzebujesz do zrobienia owsianki kokosowo-bananowej?

Lista składników na 1 porcję:

  • szklanka „mleka” owsianego (o tym jak wybierać „mleko” roślinne w ciąży pisałam TUTAJ)
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki płatków owsianych (wybierz płatki zwyczajne lub górskie)
  • 1 garść orzechów laskowych (warto dodać je nie tylko ze względu na to, że są dobrym źródłem wapnia ale także dlatego, że korzystnie wpływają na wygląd zewnętrzny o czym pisałam TUTAJ)

 

Jak w prosty sposób przygotować owsiankę kokosowo-bananową?

Sposób przygotowania:

  1. Zblenduj banana z mlekiem i łyżeczką wiórków kokosowych.
  2. Dodaj płatki owsiane i poczekaj aż trochę zmiękną.
  3. Całość posyp pozostałą częścią wiórków kokosowych, orzechami laskowymi i ulubionymi owocami (ja dodałam mandarynki).

 

Kilka uwag od dietetyka

Na zakończenie mam kilka rzeczy do dopowiedzenia apropo przygotowania, a także wartości odżywczej owsianki.

Moje uwagi:

  • Wybierzcie „mleko” orkiszowe bez dodatku cukru, wzbogacone o witaminy i składniki mineralne.
  • Zamiast płatków owsianych błyskawicznych użyjcie zwykłych lub górskich (możecie też użyć innych płatków zbożowych, np. żytnich czy gryczanych).
  • Do przygotowania owsianki możecie użyć innych owoców jeśli nie lubicie mandarynek. Polecam owoce sezonowe, czyli jabłka i gruszki. Pamiętajcie też o tym, że mandarynki nie są wskazane w przypadku, gdy cierpicie na zgagę.
  • Podobna uwaga jak wyżej dotyczy orzechów. Jeśli nie przepadacie lub nie macie orzechów laskowych możecie dodać orzechy włoskie. Mają one również liczne zalety, m.in. są najbogatszym wśród orzechów źródłem kwasów omega-3, które wzmacniają odporność (o ich zaletach pisałam TUTAJ).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: