przepisy w ciąży
Obiad

ZIELONA FASOLKA W SOSIE Z SEZAMEM I SIEMIENIEM LNIANYM

ZIELONA FASOLKA W SOSIE Z SEZAMEM I SIEMIENIEM LNIANYM

Nasiona roślin strączkowych obfitują w cenne składniki, m.in. białko, żelazo, witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy. Poza tym charakteryzują się niskim IG, więc warto włączyć je do diety jeśli cierpimy na insulinooporność lub cukrzycę ciążową. Warto jednak wiedzieć jak przygotowywać rośliny strączkowe by uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości wynikających z niewłaściwej obróbki.

Fasolkę podajemy w domowym sosie warzywnym z dodatkiem sezamu i siemienia lnianego. Myślę, że warto eksperymentować z przygotowywaniem domowych sosów, ponieważ te sklepowe są często niskiej jakości. Przede wszystkim większość z nich zawiera spore ilości sodu (przeczytaj więcej na temat ukrytej soli).


Składniki

 

Składniki na 2 porcje

  • 1 mała puszka pomidorów bez skórki
  • 1 opakowanie oliwek zielonych (70 g)
  • 1/2 opakowania mrożonej fasolki zielonej (225 g)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 4 łyżki mieszanki sezamu z siemieniem lnianym

przepisy w ciąży


Wykonanie

  1. Fasolkę odmroź na patelni.
  2. Dodaj do niej cebulkę i poczekaj aż się zeszkli.
  3. Następnie dodaj posiekany drobno czosnek oraz pomidory.
  4. Całość trzymaj przez chwilę pod przykryciem, a pod koniec dodaj oliwki, ulubione przyprawy i nasiona.

Wartość odżywcza

  • Energia: 398 kcal
  • Białko:  15,9 g
  • Tłuszcz:  23,8 g
  • Węglowodany:  24 g
  • Błonnik pokarmowy:  14,5 g
  • WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE: 2,4

Co mogę zyskać?

Jeśli planuję dziecko
Fasolka to źródło białka roślinnego. Przy staraniach zaleca się kobietom ograniczenie białka zwierzęcego na koszt roślinnego. W związku z tym zamiast dania mięsnego warto raz na jakiś czas pokusić się o obiad na bazie strączków. Oprócz tego dodatek sezamu i siemienia lnianego wzbogaca danie w składniki ważne dla płodności, takie jak wapń, żelazo, witaminy z grupy B oraz kwasy omega-3.

 

Jeśli jestem w ciąży
Fasolka to dla przyszłej mamy cenne źródło białka, a także witamin z grupy B i błonnika pokarmowego. Z kolei sos pomidorowy wzbogaca danie w potas, który jest szczególnie zalecany przy nadciśnieniu tętniczym i obrzękach. Wartościowym składnikiem jest również sezam i siemię lniane obfitujące w kwasy omega-3, wapń, a także żelazo.

Uwagi dietetyka

  • Obecność fasolki, a także siemienia lnianego sprawia, że danie jest bogate w żelazo przez co świetnie sprawdza się w profilaktyce i leczeniu anemii ciążowej (przeczytaj więcej na temat diety w anemii ciążowej).
  • Dodatek domowego sosu pomidorowego wzbogaca potrawę w potas. Jest to pierwiastek zalecany szczególnie przy nadciśnieniu tętniczym i obrzękach (przeczytaj więcej na temat zaleceń żywieniowych przy nadciśnieniu i diety przy obrzękach).
  • Sezam jest dobrym roślinnym źródłem wapnia. Warto żeby zwróciły na niego uwagę osoby, które stosują dietę bez laktozy.

 Zamów indywidualnie dobrany jadłospis dla osób planujących dziecko lub kobiet w ciąży. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: