słoik z pastą
Śniadanie

FIT PRZEPISY W BIEDRONKOWYCH CENACH – PIETRUSZKOWA PASTA Z CIECIERZYCY

FIT PRZEPISY W BIEDRONKOWYCH CENACH – PIETRUSZKOWA PASTA Z CIECIERZYCY

Kto powiedział, że kanapki muszą być zawsze z wędliną czy serem? A może by tak spróbować przygotować domową pastę z ciecierzycy z dodatkiem niezwykle wartościowej natki pietruszki…? Na słowo „domowe”, „samodzielnie przygotowane” część osób zacznie kręcić głową. Niektórym takie określenia kojarzą się z czymś czasochłonnym, trudnym. Tymczasem pasta, którą proponuję jest banalnie prosta w przygotowaniu. Jej zrobienie zajmie Wam może z 10 minut. Do tego otrzymacie produkt o pewnym składzie bogaty w białko roślinne, błonnik, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę C oraz kwasy omega-3!

Składniki

Wszystkie składniki (z wyjątkiem niektórych przypraw, które polecam dodać wg uznania), dostępne są w sklepie „Biedronka” lub innych supermarketach. Nie jest to przepis sponsorowany. Jego celem jest wyłącznie pokazanie Wam, że da się przygotować fit posiłek za niewielkie pieniądze 🙂

Składniki na 8 porcji:

  • 400 g ciecierzycy konserwowej (możecie użyć świeżej, ale pamiętajcie, aby moczyć ją przez noc w wodzie, a następnie ugotować w świeżej wodzie)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • przyprawy wg uznania (ja dodałam pieprz ziołowy, odrobinę soli oraz paprykę wędzoną)

Koszt – 8 porcji: około 6 zł

słoik z pastą


Wykonanie

  1. Umyj i posiekaj natkę pietruszki. Usuń twarde łodygi.
  2. Zblenduj ciecierzycę z natką pietruszki, olejem lnianym oraz przyprawami.

 


Wartość odżywcza

  • Energia: 93 kcal
  • Białko: 3,6 g
  • Tłuszcz:  3,9 g
  • Węglowodany: 8,2 g
  • Błonnik pokarmowy:  3,3 g
  • WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE: 0,8

Co mogę zyskać?

Jeśli planuję dziecko
Pasta z ciecierzycy to dobry sposób, aby urozmaicić tradycyjne kanapki. Sprzyja zarówno płodności kobiecej jak i męskiej ze względu na obecność witamin z grupy B, witaminy C, kwasów omega-3, a także żelaza. Ze względu na niskie IG doskonale nadaje się do wykorzystania w diecie przy insulinooporności. Wpisuje się również w zalecenia diety przeciwzapalnej, polecanej m.in. przy endometriozie.

 

Jeśli jestem w ciąży
Pasta z ciecierzycy to dobry sposób na wzbogacenie jadłospisu przyszłej mamy w białko roślinne, błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo oraz kwasy omega-3. Dzięki takiej wartości odżywczej sprawdza się w profilaktyce i leczeniu przeziębienia w ciąży, anemii ciążowej, a także wspomaga prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka. Ze względu na niski IG może być spożywana również przy cukrzycy ciążowej.

Uwagi dietetyka


 Zamów indywidualnie dobrany jadłospis dla osób planujących dziecko lub kobiet w ciąży. 

Dodaj komentarz