maliny
Śniadanie

ORZECHOWO-CZEKOLADOWA JAGLANKA Z MALINAMI

ORZECHOWO-CZEKOLADOWA JAGLANKA Z MALINAMI

Choć w kalendarzu wciąż jeszcze wiosna to za oknem prawdziwe lato! Na straganach i w sklepach wysyp owoców, których smak przywołuje nam na myśl wakacje. Truskawki, maliny, czereśnie, borówki…! Warto korzystać z ich cennych właściwości, bo sezon na nie trwa stosunkowo krótko. Są to owoce bogate w błonnik pokarmowy, polifenole i witaminę C. Dlatego obowiązkowo powinny znaleźć się w naszym wakacyjnym menu. Tym razem prezentuję Wam przepis na orzechowo-czekoladową jaglankę z malinami. Niech nie zmyli Was nazwa – nie ma w niej ani grama czekolady, ale…smak czekolady jest 🙂 Jak to możliwe? Sprawdźcie sami!


Składniki

 

Składniki na 2 porcje:

  • maliny (2 garście)
  • kasza jaglana (1 torebka 100 g)
  • masło orzechowe dobrej jakości (2 łyżki)
  • karob (1 łyżka)
  • miód (1 łyżka)
  • otręby owsiane (1 łyżka)

maliny


Wykonanie

  1. Kaszę jaglaną gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Ugotowaną kaszę blendujemy z karobem, miodem oraz masłem orzechowym.
  3. Całość posypujemy malinami i otrębami.

Wartość odżywcza 1 porcji

  • Energia: 439 kcal
  • Białko: 13,6 g
  • Tłuszcz: 17,3 g
  • Węglowodany: 55 g
  • Błonnik pokarmowy: 10 g
  • WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE: 5,5

Co mogę zyskać?


Posiłek wzbogaci Twój jadłospis w:

  • błonnik pokarmowy
  • białko
  • witaminę C
  • witaminę B6
  • żelazo
  • polifenole

Uwagi dietetyka

  • Uważaj, aby nie rozgotować kaszy jaglanej.
  • Wybieraj masło orzechowe dobrej jakości – bez dodatku cukru, soli, oleju palmowego, tłuszczu palmowego całkowicie uwodornionego

Dodaj komentarz