miska porzeczki orzechy
Śniadanie

CZEKOLADOWO-OWSIANY MUS Z CZERWONYMI PORZECZKAMI

CZEKOLADOWO-OWSIANY MUS Z CZERWONYMI PORZECZKAMI

Lato to czas, kiedy powinniśmy korzystać ile się da z walorów zdrowotnych i smakowych naszych owoców sezonowych. Dlatego tym razem przedstawiam Wam przepis na czekoladowo-owsiany mus z dodatkiem czerwonych porzeczek i orzechów włoskich. Ciekawostka – mus ma smak czekoladowy, ale nie zawiera dodatku kakao ani cukru 🙂


Składniki

Składniki na 1 porcję:

  • banan (1 sztuka)
  • truskawki (garść)
  • porzeczki czerwone (garść)
  • płatki owsiane zwyczajne lub górskie (3 łyżki)
  • karob (1 łyżeczka)
  • orzechy włoskie (1 łyżka)

miska porzeczki orzechy


Wykonanie

  1. Zblenduj banana i wyszypułkowane truskawki z płatkami owsianymi i karobem.
  2. Dodaj porzeczki oraz orzechy.

Wartość odżywcza 1 porcji

  • Energia: 388 kcal
  • Białko: 8,5 g
  • Tłuszcz: 12 g
  • Węglowodany: 56,7 g
  • Błonnik pokarmowy: 12,6 g
  • WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE: 5,7

Co mogę zyskać?


Posiłek wzbogaci Twój jadłospis w:

  • błonnik pokarmowy
  • witaminę C
  • witaminy z grupy B
  • polifenole
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3
  • cynk

Uwagi dietetyka

  • Wybieraj płatki owsiane ZWYCZAJNE lub GÓRSKIE. Unikaj błyskawicznych.
  • Wybieraj mniej dojrzałe owoce.

Dodaj komentarz