Dieta bezglutenowa – podstawowe zasady żywienia

Nietolerancja glutenu to jedna z popularnych i uciążliwych chorób. Objawy schorzenia jednak nie zawsze są widoczne i jednoznaczne, a zdiagnozowanie problemu może być ciężkie i długotrwałe. Na co zwrócić uwagę podczas żywienia? Jaka dieta powinna przeważać w diecie u osób, u których stwierdzona nietolerancję? Czy dieta bez glutenu jest pełnowartościowa? Jak zadbać o prawidłowe żywienie?
Problemy z trawieniem, boleści brzucha czy problem z wypróżnianiem, mogą sugerować, że w organizmie człowieka dzieje się coś złego. W przypadku celiakii i schorzeń podobnych widoczne objawy mogą występować z opóźnieniem. W zależności od rodzaju zaburzenia – celiakia lub nieceliakalna nietolerancja glutenu- objawy te mogą występować od kilku dni, nawet do kilku tygodni po spożyciu substancji.

Objawy uczulenia na gluten

Podczas rozpoznawaniu objawów, jak również diagnozy problemu należy również zwrócić uwagę na inne dolegliwości, zupełnie nie związane z układem pokarmowym. Do najbardziej uwidaczniających się i niebezpiecznych objawów można zaliczyć m.in.:
– zapalenie stawów,
– bóle mięśniowe,
– ból kości,
– objawy skórne takie jak wypryski, zapalanie skóry czy opryszczka.
Jak dobrać dietę dla osób borykających się z nietolerancją glutenu?
Dieta bez glutenu a witaminy – jak uzupełnić gospodarkę mineralną?
Istnieje wiele produktów spożywczych, które nie posiadają glutenu. To na ich bazie, każdy chory powinien komponować swój jadłospis i przyrządzać codzienne dania. Do takich produktów zalicza się przede wszystkim: ziemniaki, kukurydza, soja, soczewica, fasola, orzechy, mięso, ryby, jaja, warzywa i wiele innych.
Ponadto, należy zwrócić uwagę na pełnowartościowe, jak również smaczne dodatki w postaci: syrop klonowy, pektyna, przyprawy takie jak sól, pieprz, zioła, ocet winny, ocet jabłkowy, itp.
Podczas tworzenia jadłospisu należy zwrócić szczególną uwagę, na to, aby posiłki zawierały wszelkie potrzebne witaminy i minerały.
Ponieważ dieta bezglutenowa uboga jest w niektóre składniki, żywienie należy wspomagać innymi środkami.
Spożywanie produktów w składzie, których nie ma glutenu, powodują również brak możliwości rozpuszczania witamin w tłuszczach.
Warto zadbać o dodatkową suplementację, jak również uzupełnianie substancji i minerałów w specjalnie skomponowanych posiłkach.

Dieta bez glutenu a witaminy

Podczas tworzenia jadłospisu należy zwrócić szczególną uwagę na posiłki zawierające witaminy A, B, C oraz cynk, żelazo i magnez.
Podczas poszukiwań pożądanych składników należy zwrócić szczególną uwagę na produkty spożywcze takie jak:
– kasza jaglana,
– kasza gryczana,
– owoce suszone,
– amarantus,
– ziarna słonecznika,
– orzechy,
– pestki dyni, itp.
Podczas karmienia dzieci z zaburzeniami dotyczącymi tolerancji glutenu warto również zwrócić uwagę na dostarczenie maluchowi witamin w postaci tabletek lub różnych środków i preparatów medycznych. Mogą one występować w postaci stałej, jak również jako dodatek do mleka, kaszek czy innych gotowych posiłków, komponowanych przez dietetyków i specjalistów z dziedziny medycyny czy pediatrii.

Redakcja dietetyknawalizkach.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *