Makroskładniki – jak odpowiednio zbilansować dietę?

W odniesieniu do wielu diet redukcyjnych często się mówi, że nie powinny to być jadłospisy zbyt restrykcyjne, lecz zawierające wszelkie makroskładniki, za to odpowiednio zbilansowane. Co oznacza prawidłowy bilans makroskładników na diecie odchudzającej i jak komponować menu, aby spełnić dietetyczne założenia?

Jak powinny kształtować się proporcje makroskładników na diecie?

Nie należy wykluczać żadnego z makroskładników: węglowodanów, białek ani tłuszczów podczas diety redukcyjnej. Zaleca się jednak zadbać o ich jakość – i tak na przykład wskazana jest eliminacja cukrów prostych, ale odpowiednio wysoka podaż węglowodanów złożonych w postaci pełnych ziaren zbóż i błonnika. Jeśli chodzi o tłuszcze – należy zrezygnować ze źródeł tłuszczów nasyconych, czyli głównie pochodzenia zwierzęcego, i zastąpić je tłuszczem roślinnym o wysokiej zawartości kwasów omega-3.

W diecie powinno być około 50-55% energii pochodzącej z węglowodanów, około 20-25% tłuszczów oraz 20-25% białek, szczególnie u osób regularnie uprawiających sport. To znaczy, że kobiety regularnie trenujące powinny spożywać nawet 1,5-2,0 grama na kilogram masy ciała białka w swojej diecie – co wbrew pozorom nie jest tak łatwo zapewnić, szczególnie gdy nie spożywa się mięsa lub produktów zwierzęcych w ogóle.

Białko na odchudzanie dla dziewczyn – czy pomaga?

Białko na odchudzanie dla dziewczyn jest składnikiem kluczowym, szczególnie przy zwiększonej aktywności fizycznej. Wspomaga regenerację mięśni i zwiększa masę mięśniową w zestawieniu z treningami. Doskonale syci, zapobiegając podjadaniu, zapobiega szybkiemu wzrostowi glukozy we krwi, a co najważniejsze – przyspiesza metabolizm tłuszczów.

Na slimmenatural.com można znaleźć wysokiej jakości odżywki białkowe w proszku pochodzenia wegańskiego, których skład jest całkowicie roślinny – to głównie hydrolizaty grochu i innych nasion roślin strączkowych. Smaczne, lekkie, o przyjemnej konsystencji białko waniliowe można spożywać samodzielnie jako koktajl, ale również włączać je jako składnik innych wysokobiałkowych posiłków.

Jak zwiększyć ilość białka w jadłospisie?

Chcąc zwiększyć poziom białka w diecie, warto pomyśleć o suplementacji wegańskimi źródłami białka, dostępnymi na slimmenatural.com. Opierając się wyłącznie na standardowym pokarmie, można mieć problem ze zbilansowaniem diety tak, by było w niej odpowiednio dużo białka, bez niepożądanej podaży tłuszczów pochodzących z produktów zwierzęcych.

Białko na odchudzanie dla dziewczyn to najlepszy sposób na uzupełnienie diety w ten składnik – o niskiej kaloryczności. Porcję białka łatwo można uwzględnić w swoim bilansie kalorycznym i makroskładnikowym, tym samym jednocześnie dbając o wysoką podaż białka oraz o odpowiednio niską wartość energetyczną posiłków, wskazaną na diecie redukcyjnej. Wybierając białko waniliowe lub o innym smaku, możesz bardzo łatwo urozmaicić swoją dietę w wiele posiłków o doskonałej wartości odżywczej i słodkawym smaku, ale pozbawionych cukru.

Redakcja dietetyknawalizkach.pl