Gdzie rosną orzeszki ziemne?
Orzeszki ziemne inaczej nazywane orzechami arachidowymi lub fistaszkami należą do owoców roślin strączkowych. Głównymi producentami tego rodzaju orzechów są Indie, Chiny, Stany Zjednoczone oraz Nigeria, natomiast w Europie uprawiane są na Półwyspie Bałkańskim. Stanowią popularną przekąskę, a także są wykorzystywane do produkcji masła orzechowego. Mogą być również wykorzystywane do wielu dań: zarówno deserów, jak i mięs, makaronów, sosów czy sałatek, szczególnie popularne jest ich wykorzystanie w kuchni azjatyckiej.
Orzeszki ziemne właściwości
Jakie mają właściwości orzeszki ziemne? Charakteryzują się one najwyższą wśród wszystkich orzechów zawartością białka. Jest to białko o wysokiej zawartości argininy, która to warunkuje korzystny stosunek aminokwasów, w związku z czym spożywanie orzechów prowadzi do zmniejszenia ryzyka powstawania hipercholesterolemii i miażdżycy. Także skład kwasów tłuszczowych występujący w orzechach jest korzystny dla zdrowia dzięki niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy te są dobrym źródłem witamin z grupy B takich jak niacyna (witamina B3), kwas pantotenowy (witamina B5) oraz kwas foliowy (witamina B9). Witaminy z grupy B obecne w orzeszkach ziemnych wspierają układ nerwowy, biorą udział w tworzeniu erytrocytów orz syntezie hormonów i produkcji DNA. Oprócz witamin są źródłem także składników mineralnych takich jak żelazo, magnez, potas i cynk. Wpływają one między innymi na zmniejszenie ryzyka wystąpienia anemii, uczucia zmęczenia, redukują skurcze mięśni, a także wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Innymi składnikami obecnymi w orzechach ziemnych są sterole mające działanie obniżające stężenie cholesterolu we krwi oraz antyoksydacyjne. Należy jednak pamiętać, żeby wybierać orzechy niesolone. Gdyż nadmierne spożycie soli może w negatywny sposób wpływać na nasze zdrowie.
Czy orzeszki ziemne tuczą?
Ze względu na wysoką kaloryczność i zawartość tłuszczu, często osoby odchudzające się obawiają się spożywania orzechów, jednak niepotrzebnie. Ze względu na wysoką zawartość błonnika i białka są one bardzo sycącym produktem w związku z czym spokojnie można je spożywać nawet podczas diety redukcyjnej. Badania wykazały, że spożywanie orzechów ziemnych nie wpływa negatywnie na masę ciała, jeżeli są spożywane w umiarkowanych ilościach.
Czy orzeszki ziemne są zdrowe?
Tak, orzechy ziemne są zdrowe i warto włączać do codziennej diety, ponieważ stanowią wartościową przekąskę, ze względu na zawartość białka, witamin, kwasów tłuszczowych i składników mineralnych. Nie należy obawiać się włączania ich do diety odchudzającej.
Piśmiennictwo:
1. Ciemniewska-Żytkiewicz. (2014). Wartość odżywcza orzechów oraz ich znaczenie w diecie.
2. Goluch i wsp. (2019). Znaczenie orzechów w diecie człowieka.
3. Mattes i wsp. (2008). Impact of Peanuts and Tree Nuts on Body Weight and Healthy Wweight Loss in Adults.