Dlaczego warto jeść kiszonki?

W przypadku jedzenia kiszonek, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, ważna jest systematyczność. Dlatego kluczowe jest znalezienie odpowiednich smaków – na tyle różnorodnych, aby każdego dnia z chęcią były włączane do jadłospisu.

Zalety regularnego spożywania kiszonek

Kiszonki spożywane regularnie posiadają dobroczynny wpływ na działanie układu pokarmowego. Znacząco poprawiają trawienie oraz przywracają prawidłową mikroflorę jelitową. Są szczególnie polecane osobom mającym zaparcia – kiszonki wspomagają prawidłową perystaltykę jelit.

Włącznie do swojej codziennej diety kiszonek, jest polecane także osobom z obniżoną odpornością lub chcącym zadbać o jej stabilny poziom. Wzmacniając jelita, wzmacniają także barierę ochronną, dzięki której walka organizmu z drobnymi infekcjami jest znacznie prostsza i efektywniejsza. Warto także pamiętać o wysokim poziomie witaminy C.

Wysoki poziom witaminy C w kiszonkach spowodowany jest jej stabilizacją. To wyjątkowo wrażliwa witamina, szczególnie w przypadku obróbki termicznej. Podczas fermentacji zostaje ona ustabilizowana, dzięki czemu nie ulegnie rozpadowi.

Kiszonki są bogate także w przeciwutleniacze, zwłaszcza w prowitaminę A oraz witaminę E. Mają one działanie przeciwstarzeniowe, oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Regularne spożywanie kiszonek dostarcza także witaminy B2, wspomagającej prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz układu odpornościowego.

Najpopularniejsze kiszonki – po jakie najchętniej sięgamy?

Sklep Magdy Gessler z kiszonkami posiada obecnie szeroki wybór produktów, pozwalający każdemu znaleźć coś dla siebie. W Polsce najpopularniejsze są ogórki kiszone oraz kapusta kiszona. Wybierając je w sklepie, warto zwrócić uwagę na napis na opakowaniu – powinny być kiszone, a nie kwaszone.

Jeśli jednak zarówno ogórki, jak i kapusta straciły na atrakcyjności, paleta kiszonych warzyw jest znacznie szersza. Doskonale sprawdzają się kiszone rzodkiewki oraz buraki. Zwłaszcza w sezonie okołoświątecznym, kiszone buraki są łatwo dostępne i wyjątkowo zdrowe. Delikatesy Magdy Gessler „U Fukiera” oferują swoim klientom zarówno tradycyjne smaki, jak i produkty dla miłośników nowych rozwiązań, sprawdź ofertę na stronie https://delikatesy.ufukiera.pl/marynaty-i-kiszonki.

Kto powinien pamiętać o jedzeniu kiszonek?

Kiszonki powinny być regularnie spożywane przez osoby zdrowe. Świetnie sprawdzą się nawet dla małych dzieci, po ukończeniu pierwszego roku życia. Szczególnie polecane są osobom chcącym poprawić swoją odporność w sezonie jesienno-zimowym.

Wprowadzenie kiszonek do codziennej diety doskonale sprawdzi się także u osób mających problemy z jelitami. Szczególnie polecane są także podczas i po terapii antybiotykowej.

Redakcja dietetyknawalizkach.pl