Czego lepiej nie jeść w ciąży?

Ciąża przez wiele osób bywa nazywana zupełnie naturalnym stanem w życiu każdej kobiety. W końcu kobiety bywały w ciąży od zarania dziejów i ich organizmy doskonale sobie z tym radziły. Nie da się jednak ukryć, że każda kobieta ciążą przychodzi odrobinę inaczej i bardzo dużo wpływ mają tutaj między innymi różnego rodzaju indywidualne uwarunkowania.

Samopoczucie w ciąży

Niektóre panie cieszą się doskonałym samopoczuciem w ciąży i praktycznie nie odczuwają żadnych skutków ubocznych. Inne natomiast czują się słabo. Poza tym nie chodzi tylko o samopoczucie kobiety, ale również rozwijającego się w jej łonie dziecka. Współczesne badania dowodzą między innymi, że sposób odżywiania się kobiet ma bardzo duży wpływ na rozwój płodu i jego zdrowie. Kobiety w ciąży powinny pamiętać między innymi o tym, że istnieją pewne produkty zakazane w ciąży, w których używanie może być po prostu bardzo szkodliwe dla maluszka łonie mamy.

Jakie produkty zakazane w ciąży?

Po pierwsze każda kobieta powinna wiedzieć o tym iż najbardziej zakazanym produktem w ciąży jest po prostu alkohol pod jakąkolwiek postacią. Jego używanie jest zabronione przez cały etat w ciąży i naprawdę nie można pozwolić sobie nawet na jeden malutki kieliszek czerwonego wina zalecany przez niedouczonych lekarzy. Współczesna medycyna zaleca całkowite wyzbycie się używania alkoholu na cały czas w ciąży oraz oczywiście na okres karmienie piersią po porodzie. Alkohol to bardzo silna trucizna działająca na układ nerwowy rozwijającego się w łonie matki i dziecka. W krytycznych etapach rozwoju układu nerwowego mających miejsce w pierwszym trymestrze ciąży, po użyciu alkoholu może dojść do bardzo głębokiego uszkodzenia układu nerwowego. Może dojść do pojawienia się zespołu alkoholowego nazywanego FAS. Dziecko jest tym później obciążone przez całe życie, a objawy mogą dotyczyć zarówno funkcjonowania umysłowego i poznawczego dziecka, jak też funkcjonowania typowo fizycznego. Alkohol również pod postacią na przykład nadzieja w czekoladzie jest niebezpieczne i trzeba po prostu trzymać się od niego z daleka. Co jeszcze jest zakazane w ciąży? Należy pamiętać o tym by nie spożywać produktów świeżych, takich jak na przykład świeże jaja lub mięso w postaci tatara. Jest to związane z różnego rodzaju zagrożeniem na przykład salmonellą czy po prostu zatruciem pokarmowym w przypadku, gdyby konkretne składniki potrawy nie były naprawdę bardzo świeże. Tego typu zasada dotyczy również spożywania różnego rodzaju serów pleśniowych szczególnie z pleśnią niebieską. To są oczywiście produkty całkowicie bezpieczne dla przeciętnego człowieka, ale w przypadku kobiet w ciąży pleśnie zawarta w serze może być po prostu w jakiś sposób toksyczna dla rozwijającego się dziecka. Warto pamiętać o higienie Podczas przygotowywania posiłków i bardzo dbać między innymi o wymianę desek i noży podczas krojenia świeżego mięsa szczególnie z drobiu. Poza tym bardzo dokładnie myć świeże owoce i warzywa. Kobiety w ciąży powinny również pić wodę tylko i wyłącznie ze znanego sobie źródła.

Redakcja dietetyknawalizkach.pl