Ksylitol czy erytrytol: który jest zdrowszy?

Wiele osób szuka alternatywy dla klasycznego cukru. Zwłaszcza interesują się tym osoby, którym zależy, aby ich organizm prawidłowo funkcjonował. Ksylitol i erytrytol to dwie alternatywy dla cukru, które warto rozważyć. Który z nich jest zdrowszym wyborem? Jeśli również zastanawiasz się nad tym pytaniem, zapraszamy do lektury!

Czym są substytuty cukru?

Substytuty cukru to niskokaloryczna lub bezkaloryczna alternatywa dla zwykłego cukru stołowego. Można je znaleźć w wielu produktach spożywczych i napojach sprzedawanych jako „bez cukru”lub „dietetyczne”.

Niektóre z powszechnie stosowanych substytutów cukru to:

-Sztuczne słodziki takie jak aspartam

-Inne słodzik takie jak stewia

-Alkohole cukrowe, przykładami są ksylitol i erytrytol.

Wbrew nazwie słodziki te nie zawierają alkoholu. Te słodkie alternatywy mogą być pomocne w utracie wagi. Mają mniej kalorii i węglowodanów niż cukier.

Alkohole cukrowe mają inne korzyści zdrowotne, omówione poniżej. U niektórych osób mogą powodować problemy z trawieniem.

Co to jest ksylitol?

Ksylitol to naturalna substancja występująca w owocach i warzywach, a także naturalnie występująca w naszym organizmie. Z taką samą słodyczą, smakiem i objętością jak cukier, może być używany na wiele sposobów. Ma również o 40 procent mniej kalorii niż cukier.

Wysokie dzienne spożycie może powodować biegunkę ze względu na właściwości przeczyszczające. Pamiętaj, że ksylitol jest toksyczny dla psów, więc uważaj, aby nie dzielić się ze swoimi zwierzętami karmą zawierającą ksylitol.

Korzyści zdrowotne ksylitolu

Ksylitol na cukrzycę – Ksylitol może pomóc ludziom osiągnąć bardziej stabilny poziom cukru we krwi,

Ksylitol dla zdrowia jamy ustnej – Regularne stosowanie ksylitolu powoduje, że bakterie tworzące ubytki obumierają o prawie 75 procent. Ksylitol zwiększa również przepływ śliny i tworzy bardziej zasadowe środowisko w jamie ustnej.

Co to jest erytrytol?

Ten słodzik występuje naturalnie w wielu owocach. Występuje również w grzybach i produktach pochodzących z fermentacji, takich jak wino, ser i sos sojowy. Jest powszechnie stosowany jako słodzik luzem w żywności o obniżonej kaloryczności i nie ma posmaku.

To, co go wyróżnia, to to, że nie ma kalorii i nie wydaje się powodować takich samych problemów trawiennych, jak inne alkohole cukrowe. Ale spożywanie go może prowadzić do refluksu i sprzyjać odwodnieniu i utracie elektrolitów.

Korzyści zdrowotne erytrytolu

Erytrytol na cukrzycę – Erytrytol może być preferowanym substytutem cukru dla osób z cukrzycą.

Erytrytol na zdrowie jamy ustnej – Podobnie jak inne alkohole cukrowe, erytrytol nie prowadzi do próchnicy zębów.

Erytrytol jako przeciwutleniacz – Erytrytol działa jako silny przeciwutleniacz z korzystnym wpływem na naczynia krwionośne.

Erytrytol czy ksylitol — który zdrowszy?

Erytrytol może być lepszy dla zdrowia zębów niż ksylitol. W porównaniu z ksylitolem erytrytol może być w pełni wchłonięty przez nasz organizm, powodując mniej zaburzeń trawiennych. Ponadto erytrytol w ogóle nie podnosi poziomu cukru we krwi, podczas gdy ksylitol ma niewielki wpływ.

Redakcja dietetyknawalizkach.pl