Dieta i rola owoców u osób chorujących na insulinooporność

Odpowiednia dieta to bardzo ważny czynnik zachowania zdrowia, jak również dobrego samopoczucia. Wiele ze sposobów żywienia może znacznie wpłynąć na gospodarkę wewnętrzną człowieka, jak również doprowadzić do niepożądanych i niechcianych zaburzeń i konsekwencji. Dieta powinna również być uzależniona od stanu zdrowia człowieka i dobrana do jego możliwości i zaleceń. Jedną z chorób, w której szczególną rolę pełni odpowiednie żywienie jest isnulinooporność.

Na co zwrócić uwagę podczas komponowania posiłków?

Jaką rolę pełnią owoce w insulinooporności?
Insulinooporność to dość powszechne schorzenie, które charakteryzuje się brakiem przyswajalności hormonu, którym jest insulina. Organizm osoby cierpiącej na tego rodzaju schorzenie nie potrafi spożytkować dostarczanego składnika czego skutkiem jest podwyższony poziom insuliny we krwi. Choroba ta jest bardzo niebezpieczną przypadłością, która można w znacznym stopniu zagrażać zdrowiu oraz życiu człowieka.
Objawy zaburzenia są mało widoczne, jak również ciężkie do sprecyzowania. Dlatego też częstym przypadkiem jest zaniedbanie problemu oraz zdiagnozowanie go w późnym, nieodwracalnym stadium.
Do najbardziej widocznych i popularnych objawów insulinooporności zalicza się m.in.: nadwaga, otyłość, otłuszczenie zewnętrzne oraz wewnętrzne. podwyższony – wilczy apetyt, trudności w utrzymaniu formy i prawidłowej wagi.
Diagnozowanie tego rodzaju schorzenia polega w szczególności na wykonaniu odpowiednich, specjalistycznych badań laboratoryjnych. Samo leczenie uzależnione jest od stanu zdrowia pacjenta oraz stadium rozwoju choroby.
Jednakże jedną z najważniejszych metod kontrolowania oraz leczenia zaburzenia jest odpowiednio dobrana i zbilansowana dieta. Zmiana nawyków żywieniowych, a także dostosowanie ilości i jakości posiłków, znacznie ułatwi życie chorego oraz spowolni rozwój insulinooporności.
Jakie produkty stosować w tego rodzaju diecie? Jakie znacznie posiadają owoce w insulinooporności?
Właściwa dieta nie powinna powodować widocznych i wysokich skoków insuliny. Należy jednak pamiętać o prawidłowym zbilansowaniu składników tak, aby organizm pobierał pełnowartościowe produkty.

Owoce w insulinooporności

Warzywa i owoce to bardzo ważne elementy diety, jednakże osoby z insulinoopornościa powinny poznać skład wielu produktów. Chorzy powinni zwrócić uwagę na indeks glikemiczny produktu oraz spożywać substancje o niskiej zawartości węglowodanów. Do owoców, które z powodzeniem można podać osobie z insulinoopornością nalezą m.in.: maliny, truskawki, poziomki, borówki, jagody, itp.
Warto również zwrócić uwagę na dojrzałość owocu, albowiem produkty mniej dojrzałe będą bezpieczniejsze w tego rodzaju diecie.
Komponując dietę dla osób insulinoopornych należy unikać podawania owoców takich jak: owoce kandyzowane, suszone czy przetwarzane i konserwowane w puszkach.
Owoce należy również spożywać w małych porcjach. Mogą być uzupełnieniem podstawowych posiłków, jak również podawane jako deser, dodatek do sałatek i surówek czy drugie śniadanie. Produkty te można również miksować i tworzyć z nich różnego rodzaju koktajle.

Redakcja dietetyknawalizkach.pl