Dieta a trądzik – co jeść a czego unikać?

Trądzik to problem, który dotyka zarówno młodych, jak i dorosłych. Może objawiać się w lekkiej formie, ale również w bardzo ostrej, która może powodować obniżenie samopoczucia, niechęć do bezpośrednich kontaktów z innymi lub stosowania nadmiernego makijażu w celu ukrycia oznak trądziku.

Jak walczyć z trądzikiem?

Walka z trądzikiem wymaga dużo czasu i cierpliwości. Zastosowanie leczenia zaproponowanego przez dermatologa przynosi efekty dopiero po kilku miesiącach i nie zawsze są one zadowalające, co powoduje przedłużenie leczenia. Na rynku oprócz leków są również dostępne różne preparaty do walki z trądzikiem, po które sięga większość osób dotknięta tym problemem. Są to produkty do pielęgnacji skóry trądzikowej jak specjalne kremy, żele do mycia oraz toniki, a także można zakupić suplementy diety, które wpływają na wygląd cery od środka. Jednak stosowanie tych produktów nie daje gwarancji wyleczenia trądziku. Bardzo ważne jest również to, co jemy. Sprawdź, co powinieneś jeść, a co wykluczyć ze swojej diety by poprawić stan swojej skóry.

Dieta a trądzik
Właściwe odżywianie ma bardzo duży wpływ na wygląd cery. Niektóre produkty spożywcze mogą nasilać problem z trądzikiem, a niektóre go łagodzić. Bardzo często przyczyną nasilenia się trądziku jest proces oczyszczania organizmu ze szkodliwych substancji, które pojawiają się w procesie przemiany materii. Im częściej sięgamy po produkty zawierające konserwanty, ostre przyprawy, nadmiar cukrów i tłuszczów tym bardziej stan cery się pogarsza i coraz częściej pojawiają się wypryski, nawet u osób, które nie mają problemu z trądzikiem.

Czego unikać?

Na niekorzystny wygląd naszej skóry mają wpływ przede wszystkim wysokoprzetworzone produkty, czyli żywność, do której dodawane są duże ilości tłuszczu, konserwantów, cukrów, soli, barwników itp. Należy więc unikać tłuszczy zwierzęcych, zwłaszcza wielokrotnie stosowanych, słodkich napojów gazowanych, słonych przekąsek, jedzenia typu fast food oraz innych przetwarzanych produktów. Wygląd cery może pogorszyć także spożywanie alkoholu oraz stosowanie ostrych przypraw.

Dieta a trądzik?

Na szczęście jest wiele produktów, które wspomagają walkę z trądzikiem i po które warto sięgać. Przede wszystkim powinny to być produkty zdrowe, naturalne, nieprzetworzone oraz lekkostrawne, gdyż wspomagają one organizm w oczyszczaniu go z toksyn. Należy zwiększyć ilość spożywanych owoców i warzyw, tłuste mięso należy zamienić na chude, unikać nadmiernego solenia potraw oraz ograniczyć stosowanie ostrych przypraw na rzecz świeżych ziół. Białe pieczywo oraz makaron należy zamienić na razowy odpowiednik. W diecie przeciwtrądzikowej powinny się znaleźć przede wszystkim produkty bogate w witaminy A i E, jak np. marchew, pomidory, sałata, pomarańcze, szpinak. Warto do diety wprowadzić również produkty zawierające witaminy B2 i B6 jak drób, jajka, rośliny strączkowe, banany. W gojeniu się stanów zapalnych pomaga również cynk, który można znaleźć w owocach morza, fasoli, pestkach dyni i orzechach nerkowca. Bardzo ważne w diecie antytrądzikowej jest również picie dużej ilości wody dziennie.

Redakcja dietetyknawalizkach.pl