Zdrowsza alternatywa cukru – stewia jako zamiennik cukru

Popołudniowy relaks z filiżanką kawy, a do tego słodkie ciasteczko, to rytuał, który pozwala wielu osobom odprężyć się, znaleźć chwilę tylko dla siebie i odciąć się od świata. Dzisiaj wiemy jak szkodliwy jest dla nas cukier, więc wspomniana przyjemność niekoniecznie będzie tak odprężająca jak wcześniej.
Okazuje się, że wcale nie musimy rezygnować ze słodkiego popołudnia, nadal możemy rozkoszować się słodką kawą i wypiekami, zachowując jednocześnie zdrowie. Rozwiązaniem jest stewia jako zamiennik cukru. Czym w ogóle jest stewia? Jest to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, dokładniej okolic Brazylii i Paragwaju, była traktowana jako środek leczniczy. Istnieje bowiem wiele odmian tej rośliny, jednak tylko dwie mają słodki smak, a co za tym idzie, mogą być stosowane jako słodzik. Najważniejszą właściwością stewii jest to, że nie posiada wartości kalorycznej, używając jej do słodzenia, zmniejszamy ryzyko wystąpienia próchnicy, cukrzycy oraz innych powiązanych chorób. Nie powoduje zmiany stężenia glukozy we krwi, dlatego jest to idealne rozwiązanie dla osób ze stwierdzoną wcześniej cukrzycą.

Stewia jako zamiennik cukru

Obecnie na rynku jest dostępnych sporo wersji tego słodzika. Najczęściej występuje w formie pudru, który jest niemal idetyczny z cukrem pudrem, lub w postaci tabletek, podobnych do popularnych słodzików na bazie aspartanu. Stewię można spożywać na surowo, ale również śmiało można używać jej do słodzenia ciast
Należy pamiętać, że produkt ten jest o niemal 400 razy słodszy od cukru! Podczas przygotowania potraw należy mieć to na uwadze. Dodając tyle samo stewii możemy stworzyć danie wręcz niejadalne. Nie trzeba szukać specjalnych przepisów, wystarczy swoje klasyczne dania przekształcić w troszkę zdrowsze i mniej kaloryczne potrawy. Wydajność stewii ma swoje plusy, jedno opakowanie sproszkowanej wersji wystarczy na bardzo długo. Do posłodzenia dużego kubka herbaty wystarczy jedna kropla stewiowego płynu.

Zastąpienie cukru

Dzięki swojej znikomej wartości energetycznej, wiele osób na diecie decyduje się na takie zastąpienie cukru. Jeżeli codziennie piliśmy trzy, spore kubki herbaty i dwie filiżanki kawy, to spożywaliśmy wówczas ponad 300 kalorii w samych napojach! Taki deficyt kaloryczny powinien wystarczyć na zgubienie kilku zbędnych kilogramów. Stewia jest więc idealnym rozwiązaniem dla łasuchów, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie, a także o swoją sylwetkę.
Taki zamiennik klasycznego cukru kosztuje stosunkowo dużo, jednak jak już zostało wspomniane, stewia jest o wiele bardziej wydajna, a gdy poznamy już możliwości jakie oferuje, nie będziemy chcieli wracać do słodzenia cukrem. Na chwilę obecną wszystkie badania pokazują, że stewia jest zdrowszym zamiennikiem, w przeciwieństwie do cukru, nie uzależnia, nie powoduje wyrzutu insuliny, nie jest szkodliwa dla zębów. Nie udowodniono żadnych przeciwskazań dla których powinniśmy zrezygnować ze stewi, wręcz odwrotnie, większość badań pokazuje, że jest to rozwiązanie godne uwagi i zaufania, nie tylko dla osób ze schorzeniami, ale także dla zdrowych, którzy powinni zacząć myśleć o swoim ciele już teraz.

Redakcja dietetyknawalizkach.pl