Rośliny strączkowe – jakie mają właściwości?

Groch, fasola, soczewica, ciecierzyca, soja, bób i wiele innych odmian tych roślin to podstawa wielu sposobów odżywiania. Rośliny strączkowe w diecie – szczególnie wegetariańskiej i wegańskiej – są jednym z głównych dostawców białka. W połączeniu z innymi białkami roślinnymi doskonale zastępują białko mięsne, dostarczając organizmowi dużo błonnika i węglowodanów. Ich spożywanie przynosi szereg korzyści dla organizmu.

Rośliny strączkowe w diecie

Rośliny strączkowe cechują się niskim indeksem glikemicznym – oznacza to, że ich spożywanie nie powoduje szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Są więc idealne dla cukrzyków i w różnych rodzajach diet. Dzięki zawartemu w nich błonnikowi usprawniają trawienie. Mimo to, wiele osób przechodzących diety zarzuca strączkom kaloryczność i eliminuje je z posiłków. Nie jest to właściwy wybór – bowiem kalorie zawarte w strączkach nie są „puste”. Zawierają kwasy tłuszczowe niezbędne do regulacji gospodarki tłuszczowej organizmu i właściwego funkcjonowania różnych narządów czy produkcji hormonów. Składniki mineralne zawarte w tego typu roślinach to między innymi żelazo, wapń, fosfor, magnez, jod, potas. Zawierają także witaminy z grupy B – te chroniące układ nerwowy. Pomagają więc w łagodzeniu stresu, depresji i stanów lękowych. Dzięki tzw. fitoestrogenom i przeciwutleniaczom wzmacniają barierę ochronną organizmu przeciw nowotworom. Dieta bogata w strączki neutralizuje zakwaszenie organizmu mięsem czy jajkami, oraz zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca.
Istnieją sytuacje zdrowotne przy których należy uważać z ilością strączków w diecie. Osoby, którym doskwiera refluks żołądka lub choroba wrzodowa nie powinny spożywać zbyt dużej ich ilości. Bób zawiera puryny – nie zaleca się więc spożywania go podczas chorowania na dnę moczanową. Strączki zawierają tzw. tioglikozydy – te związki mogą powodować zaburzenie wchłaniania jodu, a jego niedobór i nadmiar prowadzą do zaburzenia działania tarczycy. Osoby, które mają problem z właściwym funkcjonowaniem tego gruczołu powinny uważać na bardzo dużą ilość strączków w diecie.

Zastosowania roślin strączkowych

Istnieje mnóstwo przepisów na ciekawe zastosowanie poszczególnych rodzajów roślin strączkowych w daniach. Ciekawe jest to, jak różnie stosuje się je w tradycyjnych potrawach. Kuchnia polska dodaje groch do kapusty czy bigosu, podczas gdy w Indiach można zjeść pyszne curry z ciecierzycą, a w Meksyku – burritto z czerwoną fasolą. Obecnie rośliny strączkowe królują w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Bardzo dużą popularnością cieszą się pasty do pieczywa z różnego rodzaju strączków z dodatkiem przypraw – hummus z ciecierzycy z wędzoną papryką, pasta z zielonego groszku z musztardą, czy nawet starty bób z czarnuszką. Soczewica jest bazą do pasztetów, wypełnień krokietów, gołąbków czy innego rodzaju potraw. Strączki świetnie sprawdzają się także w ciastach, zastępując mieszankę mąki, masła i jajek. Warto spróbować przyrządzić brownie z czerwonej fasoli aby przekonać się o tym, że produkty odzwierzęce naprawdę nie są konieczne w diecie.

Redakcja dietetyknawalizkach.pl