Sezonowe owoce, słoneczne dni, wysokie temperatury… Wszystko wskazuje na to, że lato na dobre zadomowiło się w naszym kraju. Piękne słoneczne dni sprzyjają letnim wypiekom. Na jakie ciasta i desery warto postawić latem? Sprawdź nasze propozycje!
Letnie wypieki
Ciasteczka z czarnym kremem sezamowym
Składniki:
- ½ filiżanki (70 g) nasion czarnego sezamu
- 14-oz. puszka słodzonego mleka skondensowanego
- łyżeczka soli koszernej
- 3 filiżanki ciężkiej śmietany
- 3 oz. czekoladowe ciasteczka waflowe, pokruszone na duże kawałki (około 1 filiżanki)
Przygotowanie:
Ziarna sezamu podprażyć na suchej, dużej patelni na średnim ogniu, często mieszając, aż staną się aromatyczne i zaczną pękać, około 2 minut. Przełożyć do robota kuchennego lub blendera i blendować, zeskrobując po bokach w razie potrzeby, aż nasiona zostaną drobno posiekane, ale nie utworzą pasty, około 3 minuty w robocie kuchennym i około 2 minuty w blenderze. W średniej misce wymieszaj zmielone nasiona sezamu, mleko skondensowane i sól.
Używając elektrycznego miksera, ubij śmietanę w małej misce, zaczynając od niskiej prędkości i stopniowo zwiększając do średniej, gdy zgęstnieje, aż do uzyskania puszystej i sztywnej piany, około 5 minut.
Dodaj odrobinę bitej śmietany do masy z mleka skondensowanego i wymieszaj gumową szpatułką (to tylko po to, aby ją rozjaśnić, aby następny etap – składanie – był łatwiejszy). Dodać pozostałą bitą śmietanę i złożyć, prowadząc łopatkę w dół boków i wzdłuż dna miski i podnosząc przez środek i na górze, podczas gdy obracając miskę do integracji bez deflacji, aż bardzo niewiele smug skondensowanej mieszaniny mleka pozostało. Dodać pokruszone ciasteczka; wyłożyć masę lodową do bochenka o wymiarach co najmniej 8½x4½”. Przykryć folią plastikową lub szczelną pokrywą silikonową i zamrozić do uzyskania stałej konsystencji, co najmniej 8 godzin.
Aby podać, przenieść bochenek do lodówki i pozwolić lodom zmięknąć przez 10 minut, a następnie nałożyć je do miseczek.
Podawaj z lodami lub świeżymi owocami.
Ciasto morelowo-śliwkowe
Składniki:
1½ łyżka cukru
¾ łyżka soli
1⅓ kubki (180 g) mąka uniwersalna
¾ kubek (1½ laski) schłodzone masło niesolone
2 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżka drobno startej skórki z limonki
1 łyżka soli koszernej
⅓ filiżanka cukru, plus więcej do posypywania
1 lb. brzoskwinie, pokroić w ¾ „- grube kliny
1 lb. śliwki, pokroić w ¾ „- grube kliny
1 łyżka świeżego soku z limonki
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżka drobno startego, obranego imbiru (opcjonalnie)
1 łyżka gęstej śmietany
Delikatnie ubita śmietana lub lody waniliowe (do podania; opcjonalnie)
Przygotowanie:
W tym przypadku mąka gryczana może zastąpić uniwersalną mąkę pszenną.
Ubij cukier, sól i 1⅓ szklanki mąki w średniej misce. Pokrój masło na 6 prostokątnych kawałków. Wrzuć masło do suchych składników, a następnie wysyp mieszankę na powierzchnię roboczą.
Obtocz masło w mące, aż powstanie długie, elastyczne paski, używając skrobaczki do zeskrobywania masła z wałka lub powierzchni, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Rozwałkuj ciasto na długi prostokąt z krótkimi końcami, następnie podziel ciasto na 3 części.
Powtórz wałkowanie i składanie po raz trzeci. Ciasto powinno być nieco jednolite i kremowe, z kilkoma suchymi kawałkami na brzegach. Ściśnij odrobinę w dłoni; powinno luźno trzymać się razem. Jeśli nie, powtórz wałkowanie i składanie.
Ciasto rozłóż na blasze, dodaj nadzienie. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!