3 pomysły na letnie wypieki

Sezonowe owoce, słoneczne dni, wysokie temperatury… Wszystko wskazuje na to, że lato na dobre zadomowiło się w naszym kraju. Piękne słoneczne dni sprzyjają letnim wypiekom. Na jakie ciasta i desery warto postawić latem? Sprawdź nasze propozycje! 

Letnie wypieki 

Ciasteczka z czarnym kremem sezamowym 

Składniki: 

  • ½ filiżanki (70 g) nasion czarnego sezamu  
  • 14-oz. puszka słodzonego mleka skondensowanego 
  • łyżeczka soli koszernej 
  • 3 filiżanki ciężkiej śmietany  
  • 3 oz. czekoladowe ciasteczka waflowe, pokruszone na duże kawałki (około 1 filiżanki) 

Przygotowanie: 

Ziarna sezamu podprażyć na suchej, dużej patelni na średnim ogniu, często mieszając, aż staną się aromatyczne i zaczną pękać, około 2 minut. Przełożyć do robota kuchennego lub blendera i blendować, zeskrobując po bokach w razie potrzeby, aż nasiona zostaną drobno posiekane, ale nie utworzą pasty, około 3 minuty w robocie kuchennym i około 2 minuty w blenderze. W średniej misce wymieszaj zmielone nasiona sezamu, mleko skondensowane i sól. 

Używając elektrycznego miksera, ubij śmietanę w małej misce, zaczynając od niskiej prędkości i stopniowo zwiększając do średniej, gdy zgęstnieje, aż do uzyskania puszystej i sztywnej piany, około 5 minut. 

Dodaj odrobinę bitej śmietany do masy z mleka skondensowanego i wymieszaj gumową szpatułką (to tylko po to, aby ją rozjaśnić, aby następny etap – składanie – był łatwiejszy). Dodać pozostałą bitą śmietanę i złożyć, prowadząc łopatkę w dół boków i wzdłuż dna miski i podnosząc przez środek i na górze, podczas gdy obracając miskę do integracji bez deflacji, aż bardzo niewiele smug skondensowanej mieszaniny mleka pozostało. Dodać pokruszone ciasteczka; wyłożyć masę lodową do bochenka o wymiarach co najmniej 8½x4½”. Przykryć folią plastikową lub szczelną pokrywą silikonową i zamrozić do uzyskania stałej konsystencji, co najmniej 8 godzin. 

Aby podać, przenieść bochenek do lodówki i pozwolić lodom zmięknąć przez 10 minut, a następnie nałożyć je do miseczek. 

Podawaj z lodami lub świeżymi owocami.

Ciasto morelowo-śliwkowe 

Składniki: 

1½ łyżka cukru 

¾ łyżka soli  

1⅓ kubki (180 g) mąka uniwersalna 

¾ kubek (1½ laski) schłodzone masło niesolone 

2 łyżka skrobi kukurydzianej 

1 łyżka drobno startej skórki z limonki 

1 łyżka soli koszernej 

⅓ filiżanka cukru, plus więcej do posypywania 

1 lb. brzoskwinie, pokroić w ¾ „- grube kliny 

1 lb. śliwki, pokroić w ¾ „- grube kliny 

1 łyżka świeżego soku z limonki 

1 łyżka ekstraktu waniliowego 

1 łyżka drobno startego, obranego imbiru (opcjonalnie) 

1 łyżka gęstej śmietany 

Delikatnie ubita śmietana lub lody waniliowe (do podania; opcjonalnie)

Przygotowanie: 

W tym przypadku mąka gryczana może zastąpić uniwersalną mąkę pszenną. 

Ubij cukier, sól i 1⅓ szklanki mąki w średniej misce. Pokrój masło na 6 prostokątnych kawałków. Wrzuć masło do suchych składników, a następnie wysyp mieszankę na powierzchnię roboczą. 

Obtocz masło w mące, aż powstanie długie, elastyczne paski, używając skrobaczki do zeskrobywania masła z wałka lub powierzchni, jeśli zajdzie taka potrzeba. 

Rozwałkuj ciasto na długi prostokąt z krótkimi końcami, następnie podziel ciasto na 3 części.  

 Powtórz wałkowanie i składanie po raz trzeci. Ciasto powinno być nieco jednolite i kremowe, z kilkoma suchymi kawałkami na brzegach. Ściśnij odrobinę w dłoni; powinno luźno trzymać się razem. Jeśli nie, powtórz wałkowanie i składanie. 

Ciasto rozłóż na blasze, dodaj nadzienie. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach. 

Smacznego! 

Redakcja dietetyknawalizkach.pl